Jste to, co jíte

30. 3. 2012 21:07
Rubrika: Živote

Jste to, co jíte

jest název jednoho televizního pořadu, kam člověk vchází s přáním změnit své stravovací návyky a nebýt už dál chodící čokoládou, dortíkem či tataráčkem.

Ne, tak takhle bych si sama sebe nechtěla představovat. Člověka průhledného, jehož tělo je jakási výkladní skříň toho, co všechno za den pozřel. Pokrm rozžvýkáme, spolkneme, a on dále neomylně propadá hltanem do jícnu, z jícnu do žaludku, (v této fázi již původní pokrm dozajista nerozeznáte), z jednoho střeva do druhého, a tak dále. Suma sumárum, v konečné fázi má pokrm vždycky barvu hnědou, a teď se (i přes snahy o nějaké zdravé stravování) mám spokojeně usmívat při výroku, že člověk se stává tím, co požívá.

O tom jsem vám ale dnes nechtěla psát.

Znáte ale tenhle pořad? Pořad, který jsem dneska zažila on-line.

Jste to, co jíte

Když Tě, Ježíši, přijmu v eucharistii jako nezasloužený Pokrm do svého srdce.

Pak platí víc než kdy jindy, že se stávám tím, co- resp. koho- požívám. Stávám se Tebou, protože jsi ve mně. Stávám se Tvým příbytkem a v průvodu bratří a sester čekajících na Pokrm Ti jdu naproti a odpovídám Ti mojí malinkou láskou.

Leckdy jsou předehrou obavy srdce, které se chvěje, že tohoto Pokrmu není hodno. Bojím se, že je to ne z pokory, ale z převeliké pýchy, která zamyká člověka do sebe. Ty to dobře víš.. A přesto!

Potom vejdeš. Rozsvítíš. Pomalu si musím zvyknout na to světlo, které vymetlo tmu. Zahřeješ. Obejmeš. Pohladíš. Obnovíš. A necháš mluvit srdce.

Teď jsem zase Tvojí výkladní skříní, Ježíši. Jak dlouho ale v ní budeš viděn pro ostatní? Pro ty, kteří Tě neznají, ale hledají? Víš, Hledači rádi koukají do výkladních skříní.

Jako bych Tě dneska slyšela šeptat mi do ucha tuto větu. "Jsi tím, koho jíš!" Znám já vůbec cenu Pokrmu, který jím? Když jsi ke mně přišel, musím se snažit, aby světlo v Tvém svatostánku nezhaslo. Bojím se, že příliš rychle zatemňuji žaluzie a hříchem otvírám dveře tmě. Chtěla bych Tě mít doma stále, Ježíšku.

Zobrazeno 1774×

Komentáře

LukášFišer

:-D V Bibli je psáno: Neznečišťuje tě to co požíváš z venčí, ale to co vychází z tebe, protože je to od srdce. Podle toho pořadu, když jím brambory, jsem brambora? Možná jo, ale já se tak necítím. Naopak. Mám dobrý pocit, že jsem se najedl. Kiki, máš to hezky napsané. I já rád koukám do výkladních skříní, snažím se vidět do lidí, jací jsou.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio