Proti všem napsal Jirásek

5. 10. 2011 20:30
Rubrika: Živote

"Dobře, už jsi blízko. A co takhle román Proti všem, kdo ten napsal, věděl bys?" (profesor)

"Ježiš.." (spolužák)

"Tak ten to nebyl."

Musela jsem se tě, Ježíši, zastat.

Tato dnešní příhoda se mi pořád a pořád vrací, všude kolem mě se "Ježíšuje" a mně je z toho smutno, proto jsem se rozhodla vypsat se z toho, promiňte. Jazyk je mocný pán, protože může stejnou silou ubližovat, jako poradit. Třeba takový svatý Pavel, velký řečník, nechal svá slova mluvit a přiváděl tak lid úžasným způsobem k Bohu. Na stranu druhou slovy můžeme vést i válku. Každodenní zbytečné hádky o nepodstatno, poučování s nosem nahoru, arogantní trefy do lidské důstojnosti. Která slova jsou tedy důležitá a která radši spoutat v tichu?

Je výtka vyřčená v nepravý čas, a je mlčení, v němž se projeví rozumnost člověka. (hledej v Bibli)

I v mlčení. V hlavě se mi teď vykresluje obraz bílých mnichů, kteří nemluví zbytečně a přesto je jejich ticho naplněné- tedy trapistů, se kterými, dá-li Pán, budeme my, spolčáci spolu s jáhnem Kájou sdílet několik dní beze slov. Jsem zvědavá na život v jednom z nejpřísnějších řádů u nás; na mlčení, od kterého se nechám poučit.

Stydím se, kolikrát jsem svá slova zohýbala a zbytečně jim povolila uzdu. Vždyť i slova mohohu znít po lásce, mohou nás šlechtit a vychovávat; sama nás mohou překvapit, když v nich objevíme moudrost. Jestliže slova doprovází naše činy, ať jsou to jen ta slova, která budou doprovázet činy lásky. Být němý nemůže být takové utrpení jako vyčítat si, že jsem někomu svým slovem velmi ublížila.

A ještě jedna věc, nejen pro mého spolužáka- Proti všem napsal Jirásek.

Ježíš pro nás vykonal daleko hodnotnější dílo.

Zobrazeno 3200×

Komentáře

svíce

Cl.-dobrá reakce.

Anna-Monika

kamarád to řeší tak, že vždycky když řekne jeho švagrová řekne Ježíš tak vykřikne: KDE JE, TYS HO VIDĚLA?? třeba to pomůže ;)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio