Definice světla

13. 9. 2011 20:17
Rubrika: Živote

„Tak si zopakujeme, co už byste měli vědět ze základní školy o světle.“ Položila jsem propisku, sklopila oči a moc si přála, aby mi v té hlavě po dnešní fyzice aspoň něco zůstalo. Musím se přiznat, že fyzika mi není moc blízká, ale možná je to i dobře, když se po tolika letech stále divím duze, gravitaci, zvuku hudebních nástrojů.

A světlu.

Snažila jsem se rychle něco vymyslet dřív, než mě z mého myšlení vyruší zvídavá otázka paní profesorky- „No, Kristino?“. Představy o běhajících částicích s baterkami jsem musela nechat stranou a myslet jako fyzik. Co by řekl fyzik? Řekl by třeba-

„… protože světlo osvětluje i objekty, které nejsou zdroji světla, ale které pak můžeme vidět.“

Má chvíle je pryč. Definici světla jsem tedy musela přeslechnout, ale poslední větu jsem si zapsala.

Světlo osvětluje objekty, které nejsou zdroji světla, ale které pak můžeme vidět.

Ještě jednou jsem si tu větu přečetla. Pak znovu.

A objevila druhou dimenzi celé fyziky, druhou stranu mince, pětistranný trojúhelník- cokoli si představíte.

Bůh je přítomný i ve fyzice!

On je definicí světla, neboť On je Světlo. Světlo, které osvětluje objekty, které nejsou zdroji Světla, ale které pak můžeme vidět. Světlo, které nás osvěcuje, aby i v nás druzí mohli toto Světlo vidět, objevit.

A tak jsem si zamilovala jednu fyzikální větu, která je velmi krásná a moudrá. A navíc s ní můžete experimentovat i v běžném životě. Nechat se prosvítit Jeho láskou, abychom mohli být „zdroji Světla“ a dát příležitost všem lidem, aby v nás toto Světlo uviděli.

Zobrazeno 5868×

Komentáře

Elwer

O osvětlených objektech světlem, které ale zdroji světla nejsou, o tom snad mluvil i sv. Augustin.
Nicméně ani analogicky to není taková blbost, hodně fyziků buď v Boha věří, nebo jsou k tomuto faktu - na základě dialogu, který vedou s Bohem vytvořeným systémem zákonů - tedy fyzikou - donuceni. Objevují - li zákony, které Bůh dal, objevují vlastně Boha. Fyzika je vlastně hodně hustý a - pro mě - špatně pochopitelný popis Boha. Nebýt jeho, zákony by nefungovaly. Ale tak je to i s chemií a čímkoli jiným, matikou, protože stvořil všechno. Problém je, že těmto všem disciplínám se člověk vyhnout může - a stejně žije dál. Ale hledání Boha jako takového - tomu se nevyhne. Nebo vyhne, ale nežije. A mi osobně to připadne stejně těžké, jako ta matika, fyzika a chemie.

humila

".......hodně fyziků buď v Boha věří, nebo jsou k tomuto faktu - na základě dialogu, který vedou s Bohem vytvořeným systémem zákonů - tedy fyzikou - donuceni........."

Nu, naprostá většina vědců vcelku logicky říká, že Bůh není za současného stavu vědy doložitelný a tak není objektem vědeckého bádání.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio