Svědectví Paddyho: Je to dobrodružství

24. 10. 2008 10:26
Rubrika: Myšlenky

Konečně jsem přeložila z angličtiny svědectví od Paddyho, které krátce po Mladifestu zopakoval reportérovi. Myslím, že jeho svědectví je dokladem toho, že Bůh nás stále vede, je stále s námi a pomáhá nám v různých těžkých situacích našeho života. Je to příběh, který si může prožít každý z nás. Někdy se také ptáme a nevíme, kam směřujeme. Ale o to je život větším dobrodružstvím, protože následovat Krista JE dobrodružství :o). Doufám, že se vám svědectví bude líbit a prominete mi menší chybičky :o).

 

Na začátku rozhovoru se br. John Paul Mary a reportér pomodlili Zdrávas Maria.

 

Kathtube: Takže… právě jsem neuvěřitelně šťastný a mnoho lidí mi teď asi bude závidět. Vedle mě právě sedí bratr John Paul Mary, správně? (on chtěl vědět, jestli ho mám vyslovovat ve francouzštině nebo v angličtině).  Ale to není žádná novinka. Senzací je fakt, kým byl před tím- byl tlukoucím srdcem mnoha mladých lidí, konkrétně mnoha mladých dívek.  Ale on si zvolil odlišnou cestu. Vedle mě teď sedí mnich, který si zvolil cestu, která není zase tak obvyklá pro někoho, kdo byl velkou hvězdou v showbyznysu a teď je mnichem v šedém hábitu. Milý Paddy Kelly, celý svět si tě spojuje s tímto jménem. Jak jsi dospěl k tomu, že ses stal mnichem?

 

J. P. Mary: Od té doby, kdy jsem byl ještě dítě, jsem měl představu, že budu ženatý právě tak jako můj otec a budu mít rodinu (o tom také zpíval ve svých písních). Nejprve byla hudba centrem mého života, ale jak jsem řekl včera v mém svědectví (myšleno v Medjugorji), nastal moment v mém životě, kdy mi bylo asi 20 let- to jsme byli na vrcholu úspěchu a já jsem v sobě náhle cítil hlubokou propast, pustinu. Měl jsem všechno, o čem se lidem mohlo jen zdát- ohromnou částku peněz, žili jsme ve „velkém hradu“, měli jsme tak mnoho úspěchů… Takže co jsem chtěl, dostal jsem… Ale nic z toho mě nedokázalo udělat šťastným. Právě naopak- všechen ten úspěch, který mě nedokázal zcela naplnit, byl příčinou té prázdnoty ve mně. Navíc jsem se rozešel s mou přítelkyní a oznámil jsem jí, že moje plány s láskou jsou zničené. Pak jsem byl někdy v depresi- můžu říct v krizi.

 

Nevěděl jsem, kým doopravdy jsem.

 

„Kdo jsem? Jsem hvězda? Jsem umělec? Jsem opravdu tím, o kom si ostatní myslí, že doopravdy jsem?“

 

A taky jsem začal hledat pravdu.

 Během tohoto času velkého trápení a temnoty jsem hledal sám sebe, a ptal jsem se poprvé na opravdu hluboké otázky.„Co je smyslem života, jestliže to všechno mě nedokáže uspokojit?“ Nemohl jsem si dokonce užívat hudbu.

„Co je smyslem všeho tady, proč vůbec existujeme? Odkud jsem a kam půjdu? Máme duši? Máme něco, co může pokračovat po naší smrti? A když ano, tak kam putují?“

 

V mé rodině jsme všichni vychováni jako křesťané. Ale kvůli cestování a plno dalším věcem jsme naši víru neprožívali a nepraktikovali (četla jsem, že kvůli koncertům se za rok dostali třeba všichni jen dvakrát do kostela). Ale Bůh byl stále tady, s námi, ale my jsme nebyli pořád s ním…

  

Kathtube: Nic jsi mu neříkal, nemohls ho slyšet…

 

J. P. Mary: Ano, je to pravda… Na ostatní věci jsme mysleli víc a důležitěji než na Něj, i když jsme měli povinnost vidět ho jako nejdůležitější v našem životě. A toho hledání pravdy pokračovalo dál v životě modlitby po mé návštěvě Lurd. Začal jsem číst Bibli, modlit se růženec, každý den; také jsem zkoumal jiná náboženství, ale Ježíš byl jako člověk, který mě oslovil- líbil se mi. Bylo to, jako by on nemohl být někdo z minulosti, on byl někdo, kdo ke mně mluvil každou chvíli. A ty věci, které On dělal a říkal, se nějakým způsobem citlivě dotkly mého srdce. Tak, krok po kroku, jsem se začal modlit a v roce 1999 jsem se vrátil do Lurd. Pak jsem šel ke zpovědi po mnoha letech a ta mi moc odlehčila mé trápení a pomohla mi. Jejím prostřednictvím jsem si řekl:

 

„Dobře, toto je začátek mého nového života.“

 

Kathtube: A tento začátek nového života tě přivedl k tomu, že ses vzdal všeho, cos měl a teď sedíš tady, ve svém šedém hábitu. A teď se tě chci zeptat, proč sis vybral konkrétně tento řád? Je tu mnoho dalších řádů, tak proč zrovna tenhle?

 

J. P. Mary: Ano, vybíral jsem z mnoha řádů, například v Indii byl jeden řád Matky Terezy. Také jsem věděl o mnoha řádech benediktinů a františkánů z USA, z Bronxu. Ale přidat se k řádu sv. Jana (st. John) bylo v zájmu Boha. Neměl jsem o tomto řádu ponětí až do té doby, kdy jsem se k nim přidal. Nevěděl jsem proč, ale všiml jsem si jejich radosti. Zodpověděli mi všechny mé otázky, které jsem si kladl a všichni z komunity byli jako hořící oheň. Nebyl to jenom nějaký druh „životního stylu“. Věděl jsem, že jsou kláštery, kde byli i milionáři, kteří opustili všechno a šli do řádu, aby následovali Ježíše. Měli v sobě mládí, radost a zapálení, které mě zaujaly a cítil jsem se s nimi jako doma. Později jsem objevil spiritualitu st. John (ve Francii je to komunita st. Jean, v češtině komunita sv. Jana J).

 

Kathtube: Ano, je velmi zajímavé, že konkrétně tento nový řád přitáhl tak mnoho mladých lidí ačkoli je mnohem přísnější než ostatní řády. A je až legrační (a já mám to následování Boha moc rád), jaké je to pořád dobrodružství. Tys vlastně pořád nevěděl, kam tě Bůh chce přivést. Ale teď můžu položit otázku, o kterou se asi mnoho lidí zajímá: A co tvá hudba, teď, když si mnichem?

 

J. P. Mary: Během posledních čtyř let co jsem v klášteře jsem napsal mnoho písní a hudba je stále mým koníčkem. Teď se mé písně změnily v modlitbu. Už v době mého obrácení jsem psal náboženské písně. Ale teď se huba stala cestou k Bohu. Tyto písně ale nevyjdou na veřejnost. To bylo poprvé, co jsem to udělal. Ale nemyslím si, že to bude hrát nějakou roli ohledně mého povolání v budoucnu.

 

Kathtube: Mohu si to celkem dobře představit. Jestliže Bůh někoho vede k tomu, aby se stal známou hudební osobností, nevěřím, že by náhle chtěl něco zcela jiného. Myslím, že to je jakási příprava. A dovedu si představit, že hudební charisma může být spojeno s misionářským charismatem.

 

J. P. Mary: Myslím si, že když se podíváte na dnešní mladé lidi, uvidíte, že většina z nich chodí s iPody na uších. A jestliže chcete šířit Jeho slovo, tak ho musíte nějak dostat na iPods. A jestliže je hudba něco, co může sdělovat Boží slovo způsobem, na který jsou zvyklí a který mají rádi, tak proč ne :-)

 

Poté reportér pozval Paddyho k návštěvě města Linec (Rakousko), aby tam zahrál na dalším festivalu mládeže, který by měli organizovat mniši od sv. Jana.

 

J. P. Mary: Jsem připraven ke všemu, co je dle Božího záměru.

 

Pro vás přeložila Kiki :o)

Původní verze z němčiny je na http://www.kathtube.com/player.php?id=5380 

oficiální stránky komunity sv. Jana- www.stjean.com¨

A pro vás ještě pár obrázků… :-)

 

 

Zobrazeno 2545×

Komentáře

Lenochod

Užasný.

bos

Když čtu takováto svědectví, tak musím napsat: Boží působení je něco úžasného!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio