Biřmování...otázka mladých?

16. 4. 2008 14:21
Rubrika: Živote

Před nedávnem nám ve Žďáře začala roční příprava na biřmování. Musím říct, že jsem ještě ten den prožila malý šok, když u mě zazvonil kamarád Páša, který na biřmování bude chodit s námi a řekl mi, že budeme před přípravou zpívat a hrát píseň Naplňuj mě Duchem svým a já jsem musela během pěti minut sehnat někoho na zpěv...:-) Nakonec jsme to myslím celkem zvládli a to je co říct...:-) Teď tedy k přípravě. Jsme rozděleni do dvou farností, takže dohromady nás je kolem devadesáti. P. Záleský, který nás bude přípravou provázet, řekl, že tento rok bude jakýsi maraton a že věří, že se každý zapojí a tento dlouhý maraton zvládneme.

První hodina byla o seznamování, ale naťukli jsme i otázku biřmování a křtu. Co se vlastně stalo při křtu? Pan farář si vzal křehkou nádobu a řekl, že tato nádoba je naše duše (Mt-"...a naše duše je z nádoby hliněné...")-křehká a snadno rozbitelná. Při křtu jsme byli naplněni až po okraj Duchem svatým a zároveň jsme byli přijati do víry. Pan farář vzal konvici z vodou a nalil jí do nádoby až po okraj. Možná jsme o tom ani nevěděli a v tom horším případě jsme to prospali nebo probrečeli, ale v našem životě to byla velká událost. Od té chvíle jsme byli Božími dětmi.

A proč tedy ještě biřmování? Při biřmování se stáváme ještě více spojeni s Bohem a dostáváme Dary Ducha svatého. Nerozhodují za nás rodiče, ale my. Kdo je biřmovaný, ten může mýt kmotrem nebo kmotrou pro budoucího biřmovance. Ale co je tím nejhlavnějším důvodem? Při biřmování Duchem svatým doslova přetékáme. Pan farář vzal opět konvici s vodou a přiléval jí do nádoby, až začala voda přetékat. Tak máme i my přetékat Duchem svatým a stát se určitým darem pro každého kolem nás.

Abych pravdu řekla, první hodina na mě zanechala dobré vzpomínky, protože jsem začala chápat, proč máme být Bohu blíž a začínám se na další přípravy těšit.;-)

Doma jsem otevřela knížku Malý kompas víry od Maxe Kašparů. Do té doby jsem se k ní nějak nedostala, ale po přečtení jednoho příběhu jsem se rozhodla dát ho i na stránky. Možná tě zaujme stejně, jako mě.

 

Klika je vždy zevnitř

(Max Kašparů)

Vypráví se příběh o francouzském malíři, který maloval symbolické obrazy. Po každém dokončeném díle, dříve než ho vystavil na veřejnost, svolal si své nejbližší v rodině a předložil obraz k jejich prvnímu posouzení. Věděl, že jejich kritika bude upřímná.

Když jednou dokončil obraz s náboženskou tématikou, znázorňující Ježíše, který stojí u dveří lidského příbytku a klepe na ně, ozval se malý chlape, malířův syn.

Tatínku, ten obraz ještě není hotový, něco jsi zapomněl."

Otec obraz prohlížel a chybu nenalezl.

Malý synek ukázal prstem ke dveřím na obrazu a řekl: "Tys tam zapomněl namalovat kliku."

Otec, jistě dobrý křesťan, odpověděl: "Hochu, až Ježíše poznáš blíš, zjistíš, že on na dveře našeho srdce jemně zaťuká. Záleží na nás, zda otevřeme. Bůh se nikdy do našeho příbytku nedobývá. Klika je vždy zevnitř."

Max Kašparů dodává:

"Ježíš slíbil mnohokrát, že pošle na zem třetí Osobu sv. Trojice, Ducha svatého. Kristův slib se uskutečnil slavnostním způsobem o letnicích. Od té chvíle začali apoštolové pod vlivem Ducha svatého jednat. onali v moci Ducha svatého obdivuhodné divy. Slíbený Duch vyzbrojil učedníky mocí z výsosti, utvrdil je v pravdě a umožnil hlubší poznání Kristových slov. Plnost Ducha není jen k osobnímu posvěcení, ale k budování církve. V jeho síle mají učedníci vydávat svědectví.

Svátost biřmování, kdy již dospělý člověk se sám rozhoduje pro přijetí této svátosti, je udělován biskupem, z pověření i knězem.

Svátost zprostředkovává účinky Ducha svatého, aby byl biřmovaný hlouběji včleněn do života Božího. Duch svatý dává účast na díle spásy. Biřmovaný tedy přijímá plou účast na poslání církve a dokonává křest. Posiluje se ve víře a v Duchovním boji.

Tato tolik posilující svátost musí, jako ostatní svátosti, být žita.

doufám, že se na biřmování dobře připravím a tento maraton doběhnu až do konce..Držím pěsti i ostatním.;-)

Zobrazeno 1154×

Komentáře

solipso

Teda co já vím, tak dvéře bez klik maj leda v šaškecu. Vždycky je přeci něco i na druhé straně, aspoň kula. Koupit si omylem takový obraz, tak si dvéře taky nechám domalovat.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio